De cirkel

The Circle
Auteur: 
Dave Eggers
2014
Beste sf romans: De cirkel

De cirkel  van Dave Eggers wordt wel eens omschreven als een 'visionaire roman', een soort update van Orwells '1984', die zijn kracht niet alleen aan de boodschap ontleent, maar ook aan Eggers' inventiviteit bij de futuristische, maar zeker niet onmogelijke technologische snufjes die in het boek voorkomen. Tegelijk merk je toch dat de lezerswaarderingen niet slecht zijn maar ook niet extreem hoog liggen. Het is science fiction, maar dan science fiction die erg nabij ligt. Het verhaal voelt ook wat gedwongen aan. Het moet gaan over de grote thema's maar het verhaal op zich grijpt je minder of niet naar de keel. We zouden het boek niet afraden, zeker niet, maar Dave Eggers heeft eerlijk gezegd al betere boeken geschreven. Het boek is uiteraard ook verfilmd als The Circle met onder andere Tom Hanks.

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden - zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

Meer info over het boek:

Dit science fiction boek staat in beste science fiction boeken  

Met 'De cirkel' nog niet gevonden wat je zocht?

Er zijn nog veel meer steengoede science fiction boeken te ontdekken op de site.

Zo hebben we uitgebreide top 10 lijsten met de beste science fiction boeken voor volwassenen, science fiction boeken voor de jeugd en de beste science fiction boeken series. Als je deze lijsten eens doorkijkt vind je zeker nog een goed SF boek om te lezen. Misschien wel je nieuwe favoriete SciFi boek. Veel leesplezier.