Beste science fiction boeken

Een top 10 van de beste sciencefiction boeken ooit voor volwassenen. De meest gelezen en best verkochte boeken in het genre die zich afspelen in een toekomst waarin de mensheid worstelt met vervuiling en overbevolking, of net de dreiging van het uitsterven van het menselijke ras. Boeken waarin de mensheid nieuwe mogelijkheden van de ruimtevaart ontdekt en in contact komt met buitenaardse wezens en beschavingen, soms met een ruimte oorlog tot gevolg. Of boeken met werelden vol magie, fantasie en avontuur die doen denken aan de beste fantasy boeken. Ben je op zoek naar science fiction voor jongeren kijk dan eens bij onze top tien science fiction boeken voor de jeugd.

Lees je graag lange reeksen science fiction? Kijk dan eens naar onze beste science fiction boeken series ooit. Nieuw op de site zijn science fiction tips voor fantasy liefhebbers en sciencefiction boeken met sterke vrouwelijke hoofdpersonages.

Science fiction boeken top 10

1

Hyperion

deel 1 van de Hyperion Canto's
Auteur: Dan Simmons
1990-1998
Beste science fiction boek ooit: Hyperion van Dan Simmons

De vierdelige Science Fiction boeken serie van Dan Simmons is een van de meest uitgewerkte en intellectuele van alle SciFi boeken die al verschenen zijn. Hyperion is een echt science fiction meesterwerk met heel verschillende verhaallijnen en een enorme poëtische verbeeldingskracht. Het is daarbij ook nog eens een erg spannende serie vol met avontuur en actie, maar tegelijkertijd is het pure literatuur. Samen met de personages van het boek ga je op een echte ontdekkingsreis door de verschillende werelden en planeten die Dan Simmons creëerde in Hyperion. Het is met momenten een magische reis die je doet wegdromen, en tegelijkertijd wordt je meegezogen in een soms ingewikkelde en fantastische plot, die echter in het laatste en vierde deel heel knap wordt samengevoegd en die een erg emotioneel einde geeft. Een fantastische serie met een fantastisch einde die een aanrader is voor iedereen die houdt van science fiction of van fantasy. Voor ons is Hyperion het beste science fiction boek ooit, zonder enige twijfel. En de serie is erg sterk als een geheel. In het Nederlands is het boek momenteel enkel als ebook verkrijgbaar.

Voor de gewone lezer kunnen de vele literaire referenties misschien hinderpaal lijken maar als je doorleest zal je merken dat je die helemaal niet nodig hebt om het verhaal te kunnen vatten of ervaren. In tegendeel misschien. Als er voor ons iets kan verbeterd worden aan het boek is het net dat: een beetje knippen in al die onnodige literaire verwijzingen die echt niet nodig zijn om het verhaal af te maken.

Het verhaal samenvatten is onmogelijk in een paar regels, maar misschien kan de flaptekst als teaser dienen: Op de verre planeet Hyperion loert de Shrike. Door sommigen als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd. Terwijl de mensheid door de barbaarse Ousters wordt bedreigd, maken zeven pelgrims hun laatste reis naar de Tijdtombes, op zoek naar het mysterie van de Shrike. Elk van hen heeft zijn eigen reden voor deze tocht, ook de verrader in hun midden…

2

Duin / Dune

de beste sciencefiction boeken serie ooit
Auteur: Frank Herbert
1965-1985
Beste science fiction serie ooit: Duin van Frank Herbert

Dune of Duin van Frank Herbert is een van de populairste science fiction boeken ooit en een boek dat je kan lezen en herlezen. Het is een grootse, meeslepende space opera die een erg grote invloed heeft gehad op latere schrijvers. De ouderdom van het boek (gepubliceerd midden jaren 60) toont zich wel op sommige plaatsen in het verhaal maar de dromerigheid van de woestijn, de woestheid van de zandwormen en het mystieke gekonkel van het Spacing Gild en de Bene Gesserit heksen blijft ook moderne lezers erg aanspreken. Net als hoofdpersonage Paul Atreides die in het verhaal volwassen wordt en  die zijn rol als Muad'dib - de Kwisatz Haderach - moet gaan opnemen. Een van de absolute aanraders binnen de science fiction boeken, ook voor mensen die niet gewoon zijn om het genre te lezen. Het eerste boek is het beste uit de originele zesdelige reeks, maar over zijn geheel genomen is het ook een uitstekende science fiction serie en voor velen de beste science fiction boeken serie ooit. De zoon van de schrijver, Brian Herbert, schreef na diens dood samen met science fiction auteur Kevin J. Anderson nog tal van boeken die zich afspelen in het Duin-universum. Die latere boeken halen niet het hoge niveau van het werk van Frank Herbert maar vormen wel leuk en vlot leesvoer voor wie niet goed genoeg kan krijgen van het Duin universum.

Heel kort het verhaal. In een verre toekomst wordt het geslacht Atreides op keizerlijk bevel gedwongen zijn erfplaneet te verlaten en een nieuw leven te beginnen op de woestijnplaneet Duin. Duin is uniek: het is de enige vindplaats van de specie, een stof die de stuurlieden van de Hooglinieschepen van het ruimtegilde in staat stelt tussen de sterren te reizen. Kort na aankomst wordt hertog Leto vermoord door de Harkonnens, de oude erfvijanden van het geslacht Atreides, en wordt diens erfgenaam Paul gedwongen de woestijn in te vluchten, waar hij onderdak vindt bij de Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Met hen begint hij aan de moeilijke taak de planeet voor zijn geslacht - en voor het belang van de mensheid - te heroveren.

3

Enders Game

De Ender sage deel 1
Auteur: Orson Scott Card
1977
Beste science fiction boek jeugd: Enders game

Enders Game van de Amerikaanse schrijver Orson Scott Card is een echte science fiction klassieker van eind jaren zeventig die opnieuw en terecht in de belangstelling is gekomen na de film met Harisson Ford. Een science fiction boek voor jongeren én volwassenen en het eerste deel in een serie van boeken over het charismatische personage Ender. Het vertelt de avonturen van de jonge Ender die als student leert aan de Battle School, een opleidingsschool voor jonge militaire aanvoerders in spe. Dankzij zijn superieure intelligentie slaagt Ender er in om als hoofd van zijn team, Dragon Army, veel overwinningen tegen andere teams te bemachtigen. Naarmate de opleiding vordert worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van de oefeningen bestaan ook uit gesimuleerde computergevechten tegen een buitenaards ras dat uit is op een invasie van de Aarde en haar kolonies. Deze computeroefeningen of games tegen de artificiële intelligentie van de computer worden steeds moeilijker en naar het einde toe bijna onmogelijk om nog te winnen. Toch slaagt Ender daar steeds weer in. Tot de ultieme laatste oefening die zal beslissen of Ender er in slaagt zijn opleiding te voltooien. De oefening is een onmogelijke opdracht maar toch gaat Ender de uitdaging aan. Maar dan blijkt dat de oefeningen misschien meer zijn dan een spel en dat de noodzakelijke opofferingen van strijdkrachten in de games misschien toch niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

Een erg origineel science fiction verhaal van Orson Scott Card dat pas op het laatst in het boek de plot duidelijk maakt. Het leest als een jongensavontuur maar gaandeweg blijkt dat er toch meer aan de hand is dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Een aanrader voor de science fiction fan al kan het boek zeker ook de gewone en jonge lezer boeien. Misschien wel het beste science fiction boek voor de jeugd dat ook voor volwassenen boeiende lectuur vormt.

4

Ready Player One

let the games begin
Auteur: Ernest Cline
2012
Beste nieuwe science fiction: Ready Player One

Ready Player One is een vrij recent science fiction boek van de Amerikaanse auteur Ernest Cline dat onlangs verfilmd is. Het is actie, science fiction, een ouderwetse schattenjacht en een nostalgische terugblik naar de jaren 80, en dat allemaal tegelijk. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst van vervuiling, overbevolking en armoede waar mensen de lelijke realiteit van 2044 proberen te ontvluchten door middel van de virtuele wereld OASIS. Die bestaat uit honderden werelden waar iedereen kan zijn wie of wat hij wil, al is uiteraard niet alles gratis. Wanneer de steenrijke oprichter van OASIS sterft blijkt dat hij een wel heel speciaal testament achterliet. In OASIS zijn aanwijzingen, opdrachten en 3 sleutels verstopt. Eender wie kan meedoen en op zoek gaan naar het zogenaamde 'paasei'. Wie het vindt wordt steenrijk en eigenaar van OASIS. Na 5 jaar waarin de interesse in het spel afneemt wordt plots de jonge student Wade, of beter: zijn avatar in OASIS Parzifal, wereldberoemd want hij vindt de eerste bronzen sleutel. Al snel wordt hij hierdoor achtervolgd door de duizenden anderen die het spel meespelen en ook willen winnen, de 'grunters'. Wades queeste, het vinden van het 'paasei' wordt plots veel gevaarlijker dan hij zich kon voorstellen.

Een vlot en met passie geschreven science fiction boek dat vooral jongeren en volwassenen met een jonge geest zal aanspreken. En misschien ook jaren 80 nostalgici. Een frisse wind binnen het genre waarbij een toekomstige game-achtige toekomst niet direct als iets negatief of dreigend wordt gezien, maar als een blits avontuur en een wereld van ongelimiteerde mogelijkheden. Erg leuk om te lezen.

In februari komt het langverwachte vervolg Ready Player Two uit in het Nederlands. Het boek kan nu al gereserveerd worden op bol.com.

5

De Mitsukoshi Troostbaby Company

Auteur: Auke Hulst
2021
De Mitsukoshi Troostbaby Company

De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst is een ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en alternate history, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan. Hulst laat in deze aangrijpende roman zowel de kracht als de beperkingen van fictie zien. De culminatie van een oeuvre.

In een nabije toekomst koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden – al was het maar in een verhaal. Laten werkelijkheid en fictie zich in handen van een schrijver wel dwingen?

'Om het kort en bondig te zeggen: Auke Hulst is een groot schrijver en De Mitsukoshi Troostbaby Company is, tot nader order, zijn magnum opus.' – de Volkskrant

‘De nieuwe Auke Hulst durft in al zijn sexy vertelkracht ongegeneerd ingewikkeld te zijn. Sciencefiction van een hoog niveau.’ – De Standaard

6

De wezens

Auteur: Matt Haig
2019
De wezens

Nog voor het boek begint gaat professor Andrew Martin, een vriendelijke wiskundige en een op het eerste gezicht perfecte held voor dit verhaal, dood. Zoals de buitenaardse verstekeling die zich bedient van Andrews lichaam echter al snel ontdekt: Andrew was helemaal niet zo'n aardige man.
Vlak voor zijn dood loste professor Martin een ogenschijnlijk onmogelijke wiskundige stelling op, waarna de verstekeling naar onze planeet werd gestuurd om al het bewijs rondom die ontdekking te vernietigen. Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, over zijn familie en over 'de wezens' op planeet Aarde. Wanneer hij voor zijn eigen vrouw dreigt te vallen, en zijn eigen zoon aardig dreigt te gaan vinden - zij hebben geen idee dat hij Andrew niet meer is - moet hij kiezen tussen het succesvol afhandelen van zijn missie of een nieuw thuis vinden op onze wereld.

7

Nightflyers en andere verhalen

The Illustrated Edition
Auteur: George R.R. Martin
2018
Nightflyers en andere verhalen

Nightflyers en andere verhalen is een verhalenbundel van Game of Thrones-auteur George R.R. Martin. Nightflyers, nu te zien op Netflix, is een zenuwslopend horrorverhaal van kosmische proporties. De bundel bevat nog vijf andere klassieke sciencefictionverhalen van Martin.

Op reis naar de buitenste grenzen van het bekende universum, pogen negen academische buitenbeentjes voor de eerste keer contact te leggen met een duister buitenaards ras.

Aan boord van het ruimteschip de Nachtvlieger, een cybernetisch wonder met een kapitein die nog nooit iemand in levenden lijve heeft gezien, komt de bemanning er echter achter dat het grootste mysterie aan boord – en hun eigenlijke bedreiging – een onverwachte macht is, met een dorst naar bloed en angst…

De vijf andere klassieke sciencefictionverhalen in deze bundel onderzoeken op uiterst vermakelijke wijze de volle breedte van de technologie, en de donkstere hoekjes van ons eigen brein.

8

Kinderen van de tijd

het eerste deel eindelijk in het Nederlands
Auteur: Adrian Tchaikovsky
2023
Kinderen van de tijd - nieuwe science fiction 2023

In mei 2023 verscheen eindelijk deze science fiction klassieker uit 2016 van Adrian TchaikovskyKinderen van de tijd (Children of Time) in het Nederlands. Adrian Tchaikovski (4 juni 1972) is een Britse fantasy- en science fiction auteur. Hij is vooral bekend van zijn serie Shadows of the Apt en van zijn roman Children of Time.

Het verhaal:
De laatste overlevenden van het menselijk ras lieten een stervende aarde achter, terwijl ze wanhopig probeerden een nieuw thuis tussen de sterren te vinden. De voetstappen van hun voorouders volgend stuitten ze op een ondenkbare schat uit vervlogen tijden: een geterraformeerde wereld die is voorbereid op menselijk leven. Maar dit nieuwe Eden is niet wat het lijkt. Tijdens de vele jaren die zijn verstreken sinds de planeet werd verlaten, heeft het werk van zijn architecten rampzalige vruchten afgeworpen. De planeet wacht niet ongerept en onbezet op hen. Nieuwe meesters hebben het van een toevluchtsoord veranderd in de ergste nachtmerrie van de mensheid. Nu liggen twee beschavingen op ramkoers, waarbij ze allebei de grenzen aftasten van wat ze zullen doen om te overleven. Als het lot van de mensheid op het spel staat, is de vraag wie de echte erfgenamen van deze nieuwe aarde zullen zijn.

Spannende science fiction dus van die in het jaar van zijn verschijnen in 2016 de Arthur C. Clarke Award voor beste science fiction boek heeft gewonnen, en terecht. Uiteindelijk is Children of Time een trilogie geworden van 3 fantastische boeken die hopelijk allemaal snel hun Nederlandse vertaling mogen krijgen. Een echte klassieker dit boek en eindelijk in het Nederlands te lezen!

Inmiddels is ook deel 2 in het Nederlands te koop: Kinderen van de ondergang. Zeker ook lezen!

9

The Moon Is a Harsh Mistress

Maan in opstand
Auteur: Auteur: Robert A. Heinlein
1966
Science fiction boeken: The Moon Is a Harsh Mistress

The Moon is a Harsh Mistress (in het Nederlands Maan in opstand) is een science fiction klassieker van de bekende Amerikaanse auteur van science fiction verhalen Robert A. Heinlein. Het is geschreven in de hoogdagen van de Amerikaanse science fiction, de jaren zestig en zeventig. Het boek vertelt het verhaal van de menselijke kolonie op de maan die in opstand komt tegen de autoritaire regering van de Aarde. De Amerikaanse lezer ziet in het verhaal natuurlijk direct de parallel met de onafhankelijkheidsoorlog van de Verenigde Staten tegen Engeland, en het is natuurlijk niet toevallig dat de meer intelligente en ingenieuze mensen op de maankolonie een heldhaftige strijd leveren tegen een bekrompen aardse regering. Toch is het boek leuk om te lezen als een verhaal dat op zich staat en vertelt van de moedige strijd van een kleine groep mensen tegen de onderdrukking van een grotere staat. Een intelligent boek ook met een mooi uitgedachte plot dat vertelt van een ruimte oorlog die heel anders is dan de oorlogen die in andere science fiction romans worden verteld.

Enkele andere science fiction werken van de productieve Robert A. Heinlein zijn Starship Troopers, Time Enough for Love en Stranger In A Strange Land.

10

Het drielichamenprobleem

een uitstekende Chinese sf trilogie
Auteur: Cixin Liu
2020
beste science fiction series - Het drielichamenprobleem

Het drielichamenprobleem is een unieke science fiction reeks die elke liefhebber van het genre moet gelezen. Science Fiction met een andere invalshoek en met heel diverse verhaallijnen. Heel leuk om te lezen.

Het is 1967. Ye Wenjie moet toezien hoe de Rode Garde haar vader doodslaat tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Deze moord zal niet alleen haar leven tekenen, maar ook de toekomst van de hele mensheid. Veertig jaar later wordt de nanotechnoloog Wang Miao gevraagd om een geheimzinnige reeks van zelfmoorden onder wetenschappers te onderzoeken. Wangs onderzoek leidt hem naar een mysterieuze onlinegame en een virtuele wereld die wordt beheerst door de onvoorspelbare interactie tussen haar drie zonnen. Maar is die wereld alleen maar virtueel of bestaat zij misschien echt?

Dit is het drielichamenprobleem, en het is de sleutel tot alles: tot de dood van de wetenschappers, tot een samenzwering die lichtjaren omvat en tot de uitroeiing die de mensheid onder ogen moet zien. Het drielichamenprobleem is het eerste, adembenemende deel van een trilogie over ruimte en tijd, en over het voortbestaan van de aarde, waarvan wereldwijd al meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht.

Lees ook het vervolg met deel 2 Het donkere woud en deel 3 Het einde van de dood. Wil je meer lezen van deze schrijver dan zal je dit in het Engels moeten doen: kijk hier voor meer boeken van Cixin Liu.

Cixin Liu is de bekendste en succesvolste sciencefictionschrijver van China. Voor Het drielichamenprobleem kreeg Liu als eerste Chinese schrijver ooit de Hugo Award, de belangrijkste internationale prijs voor een sciencefictionroman. De trilogie wordt voor Netflix verfilmd door David Benioff en D.B. Weiss, de makers van de hitserie Game of Thrones.

‘Een baanbrekend boek. Een unieke combinatie van wetenschappelijke en filosofische speculatie, politiek en geschiedenis, complottheorie en kosmologie, waarin koningen en keizers uit de westerse en de Chinese geschiedenis zich verplaatsen naar een droomachtige gamewereld, terwijl politieagenten en natuurkundigen zich bezighouden met wereldwijde samenzweringen, moorden en buitenaardse invasies in de echte wereld.’ GEORGE R.R. MARTIN

11

Mickey7

Kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?
Auteur: Edward Ashton
2023
Mickey7 - nieuwe science fiction 2023

Mickey7 is een Vervangbare, en maakt deel uit van een expeditie van ruimte kolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij heeft een zeer specifieke rol in het team: bij elke gevaarlijke klus met grote kans dat een expeditielid het niet zal overleven, moet Mickey7 in actie komen. Gaat hij dood, dan wordt hij opnieuw gereproduceerd met bijna al zijn herinneringen intact.
Het is zeker geen droombaan, maar toen de allereerste Mickey het contract tekende had hij weinig opties. Schuldeisers zaten hem op de hielen en hij moest zo snel mogelijk het zonnestelsel verlaten.
Nu, na zes keer sterven, heeft Mickey7 leren leven met de bijzondere arbeidsvoorwaarden. Hij maakt zich klaar voor een nieuwe missie, en het onvermijdelijke gebeurt: hij stort in een afgrond. Het duurt niet lang voordat Mickey8 paraat staat. Maar is Mickey7 wel echt dood? En als dat niet zo is, kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

Binnenkort verfilmd door Bong Joon-ho (Parasite, Okja en Snowpiercer) en met Robert Pattinson in de hoofdrol als Mickey7.

Kopen bij bol.com

12

Chain Gang All Stars

Amerikaanse dystopische science fiction in de gevangenis
Auteur: Nana Kwame Adjei-Brenyah
2023
Chain Gang All Stars - beste sf boek 2023

Gevangenen strijden met elkaar op leven en dood in gladiatorachtige wedstrijden met maar één doel voor ogen: hun vrijheid. De bedrijven achter dit vermaak deinzen nergens voor terug om hun financiële belangen te beschermen, en de obstakels die ze voor deelnemers opwerpen hebben dan ook verschrikkelijke gevolgen.

Loretta Thurwar en Hamara ‘Hurricane Staxxx’ Stacker zijn de grote sterren van een enorm populair en lucratief programma van de geprivatiseerde Amerikaanse gevangenisindustrie. In uitverkochte arena’s nemen zij deel aan gladiatorachtige wedstrijden op leven en dood, met slechts één doel voor ogen: hun vrijheid. De wrede slachtpartijen worden rechtstreeks gestreamd naar huiskamers in het hele land, waar het bloeddorstige publiek er geen genoeg van kan krijgen. Thurwar en Staxxx zijn zowel teamgenoten als geliefden, en favoriet bij de fans. Als alles goed gaat, zal Thurwar na nog een paar wedstrijden vrijkomen. Maar de bedrijven achter dit vermaak deinzen nergens voor terug om hun financiële belangen te beschermen, en de obstakels die ze voor Thurwar opwerpen hebben dan ook verschrikkelijke gevolgen.

Chain Gang All Stars is dystopische science fiction maar geeft goed weer waar de problemen liggen in het huidige Amerikaanse gevangeniswezen. Een aanrader om te lezen.

13

The Ferryman

een nieuw science fiction boek van Justin Cronin
Auteur: Justin Cronin
2023
beste science fiction 2023 - The Ferryman

Van de New York Times-bestsellerauteur van The Passage komt een meeslepende op zichzelf staande roman over een groep overlevenden op een verborgen eilandutopie - waar de waarheid niet is wat het lijkt. The Ferryman is momenteel spijtig genoeg enkel in het Engels te verkrijgen, maar wie weet komt dat later dit jaar nog in orde.

Opgericht door een mysterieus genie, ligt de archipel van Prospera verborgen voor de verschrikkingen van een verslechterende buitenwereld. In dit paradijselijke eiland genieten de gelukkige burgers van Prospera van een lang, bevredigend leven totdat de monitors die in hun onderarmen zijn ingebed, bedoeld om hun fysieke gezondheid en psychologisch welzijn te meten, onder de 10 procent zakken. Daarna gaan ze zelf met pensioen en gaan op een veerboot naar het eiland dat bekend staat als de Nursery, waar hun falende lichamen worden vernieuwd, hun herinneringen worden gewist en ze klaar zijn om het leven opnieuw te beginnen.

Proctor Bennett, van het Department of Social Contracts, heeft een bevredigende carrière als veerman, waarbij hij mensen voorzichtig door het pensioneringsproces leidt - en, indien nodig, dit afdwingt. Maar het gaat niet goed met Proctor. Om te beginnen heeft hij gedroomd - wat in Prospera onmogelijk zou moeten zijn. Voor een ander begint zijn monitorpercentage schrikbarend snel te dalen. En dan komt de dag dat hij wordt opgeroepen om zijn eigen vader met pensioen te laten gaan, die hem een verontrustende en cryptische boodschap geeft voordat hij op de veerboot wordt geworsteld.

Ondertussen roert er iets. De ondersteunende staf, gewone mannen en vrouwen die de arbeid leveren om Prospera draaiende te houden, beginnen hun plaats in de maatschappelijke orde in twijfel te trekken. De onrust neemt toe en er gaan geruchten over een verzetsgroep - bekend als "Arrivalists" - die mogelijk de revolutie aanwakkert.

Al snel merkt Proctor dat hij alles in twijfel trekt wat hij ooit geloofde, verstrikt in een veel grotere zaak dan hij besefte - en op een wanhopige missie om de waarheid te ontdekken.

“Next to impossible to put down . . . exciting, mysterious, and totally satisfying.”—STEPHEN KING

14

Enkele reis Mars

Auteur: Johan Bakker
2017
Enkele reis Mars

Vier ruimtevaarders ondernemen in 2025 een lange reis naar de onherbergzame planeet Mars. De astronauten hopen daar een samenleving te beginnen die mooier, menselijker en eerlijker is dan die ze op de aarde achterlieten. Miljarden ademloos meelevende thuisblijvers volgen de ruimtereizigers naar hun eindbestemming. De kijkers zijn vooral geïnteresseerd in de sociale verhoudingen tussen de astronauten. Maar Jonah, Tatjana, Nicholas en Celia zijn opgeleid tot serieuze wetenschappers, dit avontuur op de Rode Planeet mag natuurlijk niet verzanden in een ordinaire real-life soap. In Enkele Reis Mars strijden pioniersgeest, optimisme en idealisme met kijkcijferdwang, onderlinge wedijver en levensgevaarlijke zonnewinden.

Een science fiction verhaal met mooi uitgewerkte personages. Een heel menselijk verhaal dat ook niet sf liefhebbers zeker kan aanspreken.

15

Gebied 19

een sf roman
Auteur: Esther Gerritsen
2023
Gebied 19 - beste science fiction 2023

In Gebied 19 wordt Thomas de dag na zijn bruiloft alleen wakker. Zijn vrouw is nergens te bekennen. Wanneer hij de hond gaat uitlaten, zijn de straten angstwekkend leeg. Bij het buurthuis drommen vreemd genoeg de mensen samen. Daar blijkt dat zich op aarde een verandering van ongekende proporties heeft voltrokken. Een verandering die iedereen al had zien aankomen, behalve Tomas.

Schrijfster Esther Gerritsen geeft ons hier een originele science fiction roman, grappig en meeslepend tegelijk. Welke ramp heeft de aarde toch getroffen? Zal dat ooit duidelijk worden? En waar zit de rest van de mensheid?

Hou je van literatuur en van science fiction? Dan zal deze unieke roman je zeker kunnen bekoren. Esther Gerritsen heeft een wekelijkse, zeer populaire column in de VPRO Gids en is regelmatig te gast in radioprogramma’s en op literaire festivals.

16

De laatste man

Earthburst Saga - boek 1
Auteur: Craig A. Falconer
2023
De laatste man - nieuwe science fiction boeken 2023

Ik had het niet mogen overleven.

Het station is geraakt. Iedereen om me heen is dood. Ik heb nog 11 uur levenssupport over en ik kan geen contact maken met de aarde. Ik ben alleen. Ik ben gestrand. Ik ben wanhopig. Maar ik leef.

Hoe meer ik van het station verken, hoe zekerder ik word dat dit geen ongeluk was. Iemand heeft dit gedaan en ik denk niet dat hij al klaar is. Thuiskomen voelt als een onmogelijke taak, maar ik vecht niet alleen voor mijn eigen leven. Ik moet mijn gezin beschermen - wat er ook voor nodig is. En zolang ik adem, is dit nog niet voorbij. Want wie dit ook gedaan heeft, het is ze bijna gelukt... maar ze hebben een grote fout gemaakt: Ze lieten de verkeerde man in leven...

EARTHBURST SAGA Boek 1 : Een zinderende sciencefictionthriller van de auteur van de wereldwijde kaskraker Not Alone - perfect voor fans van Andy Weir en A.G. Riddle. In het Engels zijn al verschillende vervolgdelen in deze serie verschenen dus hopelijk worden die ook snel vertaald in het Nederlands. In 2024 verschijnt in het Engels het slotdeel.

De laatste man is heel leuke en spannende science fiction om te lezen en een perfect eindejaarscadeau voor liefhebbers van goede science fiction boeken.

Kopen bij bol.com

17

Shadow And Claw

The Book Of The New Sun 1
Auteur: Gene Wolfe
1980-1983
Beste science fiction series: The Book Of The New Sun

The Book Of The New Sun is een unieke tweedelige science fiction boeken serie van de Amerikaanse schrijver Gene Wolfe. Het eerste boek van The Book Of The New Sun, Shadow And Claw, begint miljoenen jaren in de toekomst met het verhaal van een jonge folteraar Severian, die deel uitmaakt van een afgelegen gilde, ver weg van de grotere wereld. Hij begaat een doodzonde door verliefd te worden op zijn een van zijn slachtoffers, en wordt daarom verbannen naar de gewone wereld, een wereld die hij erg goed kent.

Veel mensen houden van Wolfe's serie omdat hij verschillende genres mengt tot een overtuigend en origineel geheel. Je kan deze boekenserie evengoed 'wetenschappelijke' fantasy dan wel science fiction noemen. Dat verklaart ook hoe deze boeken in hetzelfde jaar de Britse Science Fiction en World Fantasy Awards konden winnen. Het mag dan niet echt duidelijk zijn binnen welk genre je deze boeken moet onderbrengen, maar dat maakt niet uit. Ze zijn vooral leuk om te lezen, al zijn deze boeken niet voor iedereen. Je hebt echte fans en mensen bij wie de boeken minder aanspreken. Sowieso zijn ze een grote aanrader om eens uit te proberen, en is het de moeite om vol te houden eens je begint te lezen. Het zijn boeken die zo mooi geschreven zijn dat ze bijna poëzie genoemd kunnen worden, en zeker 'literair' zijn. Wolfe bewijst dat science fiction schrijvers evengoed mooi proza kunnen schrijven. Het zijn boeken waar veel onderliggende betekenissen zijn te ontdekken, maar ook zonder die vele referenties kan je de boeken gewoon lezen om de boeiende plot en de ontdekkingsreis van het hoofdpersonage Severian.

Het tweede boek in de serie heeft als titel Sword and Citadel. Gene Wolfe schreef ook nog een sequel met The Urth of the New Sun.

18

De 2on1td5ek6king

De Ontdekking - 2156
Auteur: Dave Janssens
2021
De 2on1td5ek6king

2156
In een wereld waar bedrijven de macht hebben overgenomen, privé-communicatie niet meer bestaat en landen en natuur zijn verdwenen, is er geen ruimte meer voor kleur, geur, smaak of gevoel. SOM-pillen vormen zo het nieuwe goud: de enige mogelijkheid om nog veilig informatie te versturen, of om te genieten van zintuiglijke ontspanning. TranSOM is dan ook bezig aan een ongeziene groei. Bij één van de gevaarlijke transporten in Japan raakt Eric zwaargewond en wordt opgenomen in een medische opvangpost. Daar doet dokter James Pipps een uiterst ongewone vaststelling die te maken heeft met een diep en goed bewaard geheim. Wanneer satellieten van het nieuwsbedrijf Terracast niet veel later een buitenaardse site op Enceladus ontdekken, worden Eric en zijn team als een speelbal der machten meegesleurd in een complex avontuur dat hen kan leiden naar reeds lang verloren gegane vrijheden. Welkom in de wereld van luchtredders, natuurkoepels, WISER’s, projectieschermen, transporttunnels, eerste directieve en nog veel meer!!

Een veelbelovend debuut van een interessante schrijver.

Kopen bij bol.com

19

De Andromeda crisis

Auteur: Michael Crichton
2020
De Andromeda crisis

Van de auteur van Jurassic Park komt een fascinerende thriller over een dodelijk buitenaards micro-organisme dat het complete leven op aarde bedreigt.

Een onbemande satelliet keert terug naar de aarde. Twee mannen treffen bij de landingsplaats – een gehucht met 48 inwoners – slechts lijken aan... de twee mannen sterven vervolgens zelf ook. De satelliet blijkt besmet met een uiterst dodelijk virus. Vier briljante geleerden krijgen de opdracht het raadsel op te lossen in een geheim laboratorium in Nevada. In volstrekte afzondering en aangewezen op elkaar binden zij de strijd aan met de dreigende, wereldomvattende epidemie. Falen zij, dan zijn de gevolgen huiveringwekkend...

Bestsellerauteur Michael Crichton (1942-2008) schreef o.a. Jurassic Park en Staat van angst, en was bedenker van hitserie ER. Van Crichton en schrijver Daniel H. Wilson verscheen recent De Andromeda Evolutie, het langverwachte vervolg op De Andromeda Crisis.

20

Dawn

Lilith's Brood 1
Auteur: Octavia E. Butler
1987
beste engelstalige science fiction - Dawn -

'Een van de belangrijkste literaire kunstenaars van de twintigste eeuw' JUNOT DIAZ

'Octavia Butler speelde onze zeer reële mogelijkheden als mens uit. Ik denk dat ze ieder van ons kan helpen om hetzelfde te doen' GLORIA STEINEM

In Dawn  wordt een vrouw opgeroepen om de mensheid te reconstrueren in deze hoopvolle, tot nadenken stemmende roman van de bekroonde bestsellerauteur. Voor lezers van Margaret Atwood, Toni Morrison en Ursula K. Le Guin.

Wanneer Lilith Lyapo wakker wordt in een kleine witte kamer zonder deuren of ramen, herinnert ze zich een verwoestende oorlog en een man en kind die ze al lang verloren heeft. Ze bevindt zich tussen de Oankali, een vreemd ras dat honderden jaren geleden tussenbeide kwam in het lot van de mensheid. Ze spaarden degenen die ze konden van de verwoeste aarde en lieten ze in een lange, diepe slaap vallen. Door de eeuwen heen hebben de Oankali geleerd van het verleden, ziekten genezen en de wereld genezen. Nu willen ze dat Lilith haar volk terug naar huis leidt. Maar redding heeft een prijs - om de mensheid te herstellen, moet deze voor altijd worden veranderd...

'In de voortdurende strijd over welke dystopische klassieker het meest van toepassing is op onze tijd... voor pure eigenaardige vooruitziende blik, kan de roman van Butler ongeëvenaard zijn' NEW YORKER
'Octavia Butler was een visionair' VIOLA DAVIS
'Haar suggestieve, vaak verontrustende, romans onderzoeken verreikende kwesties van ras, seks, macht en, uiteindelijk, en wat het betekent om mens te zijn' NEW YORK TIMES
'Een icoon van de wereld van het afrofuturisme, met een voorstelling van literaire rijken waarin zwarte karakters centraal stonden' VANITY FAIR

21

Vlucht naar de top

The Running Man
Auteur: Stephen King
1982
Science fiction Stephen King: Vlucht naar de top

Vlucht naar de top (in het Engels The Running Man) is een uitstekende en spannende science fiction roman van Stephen King over een Amerika in 2025 waar de economie totaal is ingestort en een totalitaire regering de bevolking zoet houdt met televisie. In één van de shows 'The Running Man' worden deelnemers opgejaagd door professionele moordenaars. Hoe langer je meedoet, hoe meer geld je verdient. Als je heel de show overleeft wordt je miljonair. Ene Ben besluit deel te nemen om medicijnen te kunnen kopen voor zijn zieke dochtertje, maar hij merkt al snel dat de regels van het spel niet zo eerlijk zijn als men wil aangeven. Daarom besluit hij het spel volgens zijn eigen regels te spelen. Een erg spannende science fiction thriller die werd verfilmd met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. De plot van die film wijkt wel sterk af van het boek, al zijn beide leuke ontspanning.

In Vlucht naar de top geeft Stephen King door de ogen van een burger, die ook maar gewoon zijn best probeert te doen, de lezer een cynische blik op een mogelijke samenleving in de nabije toekomst. Vlucht naar de top werd oorspronkelijk gepubliceerd onder het pseudoniem van Stephen King: Richard Bachman.

Meer info over het boek: Vlucht naar de top (Wikipedia)

22

Donkere nacht

Een vernield ruimteschip. Een duister complot. Een enkele overlevende.
Auteur: S.K. Vaughn
2019
Donkere nacht

In deze angstaanjagende survivalthriller maakt liefde het verschil tussen leven en dood

Door een verschrikkelijk ongeluk strandt astronaute May Knox als enige overlevende in een onbruikbaar ruimteschip. Als ze niet snel wordt gered, gaat ze dood. Dan blijkt dat May toch niet alleen is: er verbergt zich een saboteur in de machinekamer. Hij vertelt haar de waarheid over de missie en onthult dat ze deel uitmaakt van een gruwelijk complot.

May heeft geen seconde te verliezen: ze moet de aarde bereiken voor het te laat is. En er is maar één persoon die haar daarbij kan helpen: Stephen, een getalenteerd NASA-wetenschapper – en Mays ex-man.

Kopen bij bol.com

23

Het recht van de Radch

deel 1 van een trilogie
Auteur: Ann Leckie
2013
Het recht van de Radch - Ann Leckie

Ann Leckie (geboren in 1966) is een Amerikaans auteur van scifi- en fantasyliteratuur. Haar debuutroman Het recht van de Radch in 2013 won de Hugo Award, de British Science Fiction Award, de Arthur C. Clarke Award, de Nebula Award en de Locus Award for Best First Novel. Ook haar vervolgromans werden goed ontvangen. Naast romans schrijft ze ook korte verhalen. Leckie groeide op in St. Louis in Missouri, waar ze al op jonge leeftijd sciencefictionwerken schreef. De meeste hiervan werden niet gepubliceerd. Na de geboorte van haar kinderen nam ze weer de tijd om te gaan schrijven en ditmaal was ze meer succesvol.

Op een afgelegen planeet nadert een persoon die zich Breq noemt het einde van haar missie.

Breq is meer dan ze lijkt, en minder dan ze was. Jaren geleden was zij Recht van Toren, een kolossaal ruimteschip met een artificiële intelligentie die duizenden ingelijfden met elkaar verbond onder het bewind van de Radch, het rijk dat het heelal aan het veroveren is.

Door een verraderlijke daad is dat alles haar afgenomen, en nu heeft Breq nog maar één kwetsbaar lichaam over. En nog maar één doel in haar leven: wraak te nemen op Anaander Mianaai, de bijna-onsterfelijke heer van de Radch die over veel meer dan één lichaam beschikt...

'Indrukwekkend.' The New York Times

'Bij vlagen superspannend, bovenal aangrijpend en verbijsterend inspirerend.' The Guardian

24

Infectie

Infected
Auteur: Scott Sigler
2008
Beste scifi boeken: Infectie

Infectie (in het Engels oorspronkelijk Infected) is het behoorlijk up tempo eerste sciencefiction en horror boek van de Amerikaanse auteur Scott Sigler uit de gelijknamige Infectie trilogie. De andere twee delen zijn Besmetting en Pandemic. De laatste bij mijn weten niet vertaald maar dan ook een pak minder goed dan de eerste twee delen. Een thriller, sf en horror boek op steroïden, net zoals het hoofdpersonage Perry Dawsey die op zijn eigen manier de strijd aanbindt met het buitenaardse organisme dat zich meester probeert te maken van zijn lichaam en psyche. Een organisme dat aan een invasie van de aarde bezig is. Een rollercoaster van een roman met een waanzinnig tempo waarbij je soms even op adem moet komen.

Een indringende leeservaring die weinig andere boeken weten te bieden en alleen al daarom meer dan de moeite waard om eens te lezen. Sigler weet als geen ander de paniek en angst te vatten van iemand die ten prooi valt aan fysieke veranderingen en hallucinaties maar die uiteindelijk besluit terug te vechten. Een aanrader en een echt buitenbeentje binnen het science fiction genre.

25

The Martian

Auteur: Andy Weir
2011
Science fiction boeken: The Martian

The Martian is de debuutroman van de Amerikaanse schrijver Andy Weir. Het boek is uiteraard bekend geworden door de verfilming met Matt Damon maar als boek is het ook zonder die verfilming meer dan interessant genoeg om te lezen. Andy Weir begon in 2009 met het schrijven van The Martian. Vanaf het begin was het de bedoeling dat het boek zo realistisch mogelijk moest worden. De technologie in het verhaal is dan ook allemaal gebaseerd op bestaande technologie.

Astronaut Mark Watney is uitverkoren om als een van de eerste mensen voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven. Nadat een zandstorm hem bijna fataal wordt en de overige bemanning, die ervan overtuigd is dat hij is omgekomen, zich gedwongen ziet de planeet te verlaten, bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd. Hij heeft geen enkele mogelijkheid om een signaal naar de aarde te versturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, zouden zijn voorraden opraken lang voordat een reddingsmissie hem zou kunnen bereiken. Bovendien krijgt hij waarschijnlijk niet eens de kans om te verhongeren. De dreiging van het defecte materieel, de vijandige omgeving op Mars of een simpele menselijke fout, kunnen hem eerder fataal worden. Maar Watney vertikt het op te geven. Gedreven door zijn inventiviteit, zijn technische kennis en een hardnekkig weigeren om op te geven probeert hij vastberaden het ene obstakel na het andere te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven?

Een leuk science fiction boek om te lezen, zelfs als je de film al gezien zou hebben.

Meer info over het boek:

Pagina's