Science fiction boeken jeugd

Een top 10 van de beste science fiction boeken voor de jeugd. Boeken vol fantasie, wetenschap en avontuur voor jongere lezers en kinderen. Science fiction boeken zijn immers uiterst geschikt voor beginnende lezers. Het zet hen aan tot lezen en prikkelt tegelijk hun fantasie en verbeelding.  Deze lijst van science fiction boeken voor de jeugd wordt momenteel nog verder aangevuld met nieuwe tips en aanraders voor jonge science fiction lezers. Kom dus af en toe nog eens kijken voor nieuwe science fiction tips in het young adult genre. Klik op beste science fiction boeken voor meer SF voor volwassenen of de beste science fiction boeken series als je daar naar op zoek bent.

Ben je een echte fantasy fan en ben je op zoek naar nieuwe boeken om te lezen? Kijk dan eens op science fiction boeken voor fantasy fans waar we een hele lijst hebben verzameld van science fiction boeken aanraders voor wie al graag fantasy leest. Nieuw is onze lijst met science fiction boeken met sterke vrouwelijke karakters.

Top 10 science fiction boeken jeugd

1

Enders Game

De Ender sage deel 1
Auteur: Orson Scott Card
1977
Beste science fiction boek jeugd: Enders game

Enders Game van de Amerikaanse schrijver Orson Scott Card is een echte science fiction klassieker van eind jaren zeventig die opnieuw en terecht in de belangstelling is gekomen na de film met Harisson Ford. Een science fiction boek voor jongeren én volwassenen en het eerste deel in een serie van boeken over het charismatische personage Ender. Het vertelt de avonturen van de jonge Ender die als student leert aan de Battle School, een opleidingsschool voor jonge militaire aanvoerders in spe. Dankzij zijn superieure intelligentie slaagt Ender er in om als hoofd van zijn team, Dragon Army, veel overwinningen tegen andere teams te bemachtigen. Naarmate de opleiding vordert worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van de oefeningen bestaan ook uit gesimuleerde computergevechten tegen een buitenaards ras dat uit is op een invasie van de Aarde en haar kolonies. Deze computeroefeningen of games tegen de artificiële intelligentie van de computer worden steeds moeilijker en naar het einde toe bijna onmogelijk om nog te winnen. Toch slaagt Ender daar steeds weer in. Tot de ultieme laatste oefening die zal beslissen of Ender er in slaagt zijn opleiding te voltooien. De oefening is een onmogelijke opdracht maar toch gaat Ender de uitdaging aan. Maar dan blijkt dat de oefeningen misschien meer zijn dan een spel en dat de noodzakelijke opofferingen van strijdkrachten in de games misschien toch niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

Een erg origineel science fiction verhaal van Orson Scott Card dat pas op het laatst in het boek de plot duidelijk maakt. Het leest als een jongensavontuur maar gaandeweg blijkt dat er toch meer aan de hand is dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Een aanrader voor de science fiction fan al kan het boek zeker ook de gewone en jonge lezer boeien. Misschien wel het beste science fiction boek voor de jeugd dat ook voor volwassenen boeiende lectuur vormt.

2

Sterrenvlucht

Skyward 1
Auteur: Brandon sanderson
2021
Beste Young Adult science fiction - Skyward 1 - Sterrenvlucht

De alom geprezen eerste science fiction reeks van de bekende fantasy schrijver Brandon Sanderson.

80 jaar geleden stortte een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus, die is omgeven door een eeuwenoude puinschil. De nakomelingen, die zichzelf de Rebellen noemen, leven in grotten maar worden desondanks toch onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging wordt gevormd door slimme jonge piloten die onbevreesd de lucht in gaan om de gemeenschap te beschermen. En piloot worden is altijd de ultieme droom van Spensa geweest. Maar haar lot is verweven met dat van haar vader – een piloot die jaren geleden werd neergeschoten, toen hij zijn team laf in de steek liet, waardoor Spensa’s kansen om naar de vliegschool te mogen klein zijn. Een toevallige ontdekking in een lang vergeten grot biedt haar misschien wel een manier om de sterren alsnog te claimen en een oud geheim te onthullen.

Skyward is een heel leuke leuke science fiction serie voor jongeren die begint met Sterrenvlucht, maar die ondertussen al 3 delen telt in het Nederlands. Deel 2 Sterrenzicht verscheen ook in 2021, deel 3 Cytonic verscheen in 2022.

In 2023 verscheen dan ook nog eens Sterrenvlucht novelles 1 - Station Zonnewind, een kortere novelle van ongeveer 170 pagina's met in de hoofdrol FM. Zeker ook eens lezen als je van deze goede YA science fiction serie houdt, zou ik zeggen.

 

3

H@ck 1 - Het instituut

een heel spannende sf thriller voor de jeugd
Auteur: Mirjam Mous
2019
H@ck 1 - Het instituut

In de Bange Jaren stond de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken en de aarde dreigde intussen ten onder te gaan aan het veranderende klimaat. Economische groei was het enige dat telde. Gelukkig ontstond er een tegenbeweging. Steeds meer mensen begonnen op eigen houtje duurzame projecten te ontwikkelen en maakten zich hard voor een betere wereld: sinds de Grote Ommekeer gaat het weer beter met de aarde. Het resultaat is een ideale wereld, volgens de vijf nieuwe leiders. Maar als je je niet aan hun regels houdt...

Wanneer Holden Winters een oude bunker ontdekt met spullen uit de Bange Jaren, heeft dat grote gevolgen. De smaak van ananas uit blik overtreft alle vita en shakes die hij ooit geproefd heeft. En de vuurpijlen die hij vindt en afsteekt tijdens Happy Day zijn veel mooier én vooral echter dan de kunstmatige vuurwerkshow die elk jaar georganiseerd wordt. Maar Holden blijft niet ongezien en wordt opgepakt door de handhavers. Die zijn echter iets heel anders met hem van plan dan hij had verwacht. Holdens zus Prissy ontvangt intussen mysterieuze berichtjes van een onbekende op haar camphone. Hoe kan het dat de afzender alles van haar weet, maar zij niets van hem? En waarom heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt aan de arrestatie van Holden?

De spannende futuristische thriller H@ck 1 - Het instituut is ook beschikbaar als luisterboek en e-book.

Lees ook het spannende vervolg: H@ck 2 - De kolonie (e-book)

4

Ready Player One

let the games begin
Auteur: Ernest Cline
2012
Beste nieuwe science fiction: Ready Player One

Ready Player One is een vrij recent science fiction boek van de Amerikaanse auteur Ernest Cline dat onlangs verfilmd is. Het is actie, science fiction, een ouderwetse schattenjacht en een nostalgische terugblik naar de jaren 80, en dat allemaal tegelijk. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst van vervuiling, overbevolking en armoede waar mensen de lelijke realiteit van 2044 proberen te ontvluchten door middel van de virtuele wereld OASIS. Die bestaat uit honderden werelden waar iedereen kan zijn wie of wat hij wil, al is uiteraard niet alles gratis. Wanneer de steenrijke oprichter van OASIS sterft blijkt dat hij een wel heel speciaal testament achterliet. In OASIS zijn aanwijzingen, opdrachten en 3 sleutels verstopt. Eender wie kan meedoen en op zoek gaan naar het zogenaamde 'paasei'. Wie het vindt wordt steenrijk en eigenaar van OASIS. Na 5 jaar waarin de interesse in het spel afneemt wordt plots de jonge student Wade, of beter: zijn avatar in OASIS Parzifal, wereldberoemd want hij vindt de eerste bronzen sleutel. Al snel wordt hij hierdoor achtervolgd door de duizenden anderen die het spel meespelen en ook willen winnen, de 'grunters'. Wades queeste, het vinden van het 'paasei' wordt plots veel gevaarlijker dan hij zich kon voorstellen.

Een vlot en met passie geschreven science fiction boek dat vooral jongeren en volwassenen met een jonge geest zal aanspreken. En misschien ook jaren 80 nostalgici. Een frisse wind binnen het genre waarbij een toekomstige game-achtige toekomst niet direct als iets negatief of dreigend wordt gezien, maar als een blits avontuur en een wereld van ongelimiteerde mogelijkheden. Erg leuk om te lezen.

In februari komt het langverwachte vervolg Ready Player Two uit in het Nederlands. Het boek kan nu al gereserveerd worden op bol.com.

5

Mickey7

Kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?
Auteur: Edward Ashton
2023
Mickey7 - nieuwe science fiction 2023

Mickey7 is een Vervangbare, en maakt deel uit van een expeditie van ruimte kolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij heeft een zeer specifieke rol in het team: bij elke gevaarlijke klus met grote kans dat een expeditielid het niet zal overleven, moet Mickey7 in actie komen. Gaat hij dood, dan wordt hij opnieuw gereproduceerd met bijna al zijn herinneringen intact.
Het is zeker geen droombaan, maar toen de allereerste Mickey het contract tekende had hij weinig opties. Schuldeisers zaten hem op de hielen en hij moest zo snel mogelijk het zonnestelsel verlaten.
Nu, na zes keer sterven, heeft Mickey7 leren leven met de bijzondere arbeidsvoorwaarden. Hij maakt zich klaar voor een nieuwe missie, en het onvermijdelijke gebeurt: hij stort in een afgrond. Het duurt niet lang voordat Mickey8 paraat staat. Maar is Mickey7 wel echt dood? En als dat niet zo is, kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

Binnenkort verfilmd door Bong Joon-ho (Parasite, Okja en Snowpiercer) en met Robert Pattinson in de hoofdrol als Mickey7.

Kopen bij bol.com

6

Station Zonnewind

Sterrenvlucht novelles 1 (Skyward)
Auteur: Brandon sanderson
2023
beste science fiction 2023 - Sterrenvlucht novelles 1 - Station Zonnewind

Het verhaal van FM

Wat gebeurde er met de andere piloten van Sterrenvlucht terwijl Spensa op een gevaarlijke missie was? In deze eerste spin-offnovelle, die zich afspeelt tussen de delen Sterrenzicht en Cytonic uit de Skyward serie, is de hoofdrol voor FM. Een plotseling boven Detritus verschenen delver is gelukkig weer weggelokt door Spensa. FM realiseert zich dat de laatste vrije menselijke enclave op de planeet op het nippertje is ontkomen, maar een volgende keer zal het een stuk slechter aflopen. FM en Jorgen moeten samenwerken met de technicus Rig om de mysterieuze alien Alanik uit haar coma te wekken. Ook zullen ze de cytonische slakken – de Taynix – moeten inzetten, anders zit de mensheid in de val. Een vriend van Spensa, voormalig minister Cuna van de Superioriteit, is gestrand op het afgelegen ruimtestation Zonnewind. Ze moeten uitzoeken hoe ze die kunnen redden voordat de Superioriteit met een nieuw wapen komt om Detritus voor eens en voor altijd weg te vagen.

Een leuke novelle die zich afspeelt in het universum van de Skyward serie van Brandon Sanderson. Als je die serie nog niet hebt gelezen is het een goed idee om dat te doen, een heel erg leuke YA science fiction serie. De drie delen die al verschenen zijn in deze serie zijn: Skyward 1 - Sterrenvlucht - deel 2 Sterrenzicht - deel 3 Cytonic. En nu is er dus de novelle Station Zonnewind.

7

Zeis

een boeiende young adult sf trilogie van bestseller schrijver Neal Shusterman
Auteur: Neal Shusterman
2021
beste science fiction jongeren Zeis

Twee tieners moeten de kunst van het doden onder de knie krijgen in deze bestverkochte en prijzen winnende serie van Neal Shusterman in de New York Times.

Gij zult niet doden:

Een wereld zonder honger, geen ziekte, geen oorlog, geen ellende. De mensheid heeft al die dingen overwonnen, en heeft zelfs de dood overwonnen. Nu zijn Zeisen de enigen die levens kunnen beëindigen en ze worden opgedragen dit te doen, om de omvang van de bevolking onder controle te houden. Zo begint de science fiction trilogie Zeis.

Citra en Rowan worden uitgekozen om in de leer te gaan bij een Zeis, een rol die geen van beiden wil. Deze tieners moeten de kunst van het nemen van het leven onder de knie krijgen, wetende dat de consequentie van een mislukking kan betekenen dat ze hun eigen leven verliezen.

Wanneer ze proberen los te komen van hun rol, ontdekken de twee leerlingen dat de machthebbers hun controle niet vreedzaam zullen opgeven. Kunnen Citra en Rowan dingen ten goede veranderen zonder zelf het zwijgen op te leggen?

Een heel boeiend uitgangspunt met vragen over moraliteit en sterfelijkheid. Young adult science fiction met een romantische twist die ook door (veel) oudere lezers kan genoten worden. Deel 2 Cumulus is ook al uit, deel 3 komt binnenkort in de boekhandel. Een aanrader wat ons betreft.

8

De Hongerspelen

De Hongerspelen 1
Auteur: Suzanne Collins
2008-2010
Beste science fiction jeugd: De Hongerspelen 1

De Hongerspelen van Suzanne Collins is een van de best verkochte fantasy en sciencefiction series voor de jeugd ooit. De boeken zijn nadien ook erg vaak gekopieerd door andere young adult science fiction schrijvers. De boeken werden ook erg succesvol verfilmd. Het verhaal in het eerste boek gaat over Katniss Everdeen die met haar moeder en haar zusje in het 12e en armste district van Panem woont. Daar heerst het keiharde regime van het welvarende, brute Capitool. Bij de jaarlijkse Hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes in een gemanipuleerde arena de strijd aan gaan op leven en dood. Zo begeeft ook Katniss zich onder het oog van de hele bevolking in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici staat ze voor de vraag: hoe ver ga je om te overleven? Dat is het begin van een erg spannende strijd om te overleven. Een strijd op leven en dood, zonder medelijden.

De Hongerspelen is vlot geschreven fantasy en science fiction voor de jeugd vol actie en avontuur. Het speelt zich af in een wereld die in de toekomst zou kunnen liggen. Het verhaal gaat vlot vooruit en sluit nauw aan bij de wereld van de jongeren, vandaar ook zijn populariteit. Voor volwassenen hebben de boeken wat te weinig inhoud.

9

Ik, robot

I, robot
Auteur: Isaac Asimov
1950
Beste science fiction boeken jeugd: Ik, robot - Isaac Asimov

Deze bundeling van kortverhalen van de Amerikaanse science fiction schrijver Isaac Asimov is een van de grote klassiekers van de science fiction literatuur. Zoals uit de titel Ik, robot (I, robot) al blijkt gaan de verhalen allemaal over robots. Aan de hand van de verhalen krijgen we een idee van de evolutie van zelfstandige, 'menselijke'robots zoals Asimov die zich voorstelde in een tijd waarin dat nog een verre toekomstdroom was. Alle robots worden ontwikkeld door eenzelfde bedrijf en ze worden steeds intelligenter. Om ervoor te zorgen dat robots nooit een mens schade zouden kunnen berokkenen krijgen ze allemaal de bekende 3 wetten van de robotica van Isaac Asimov ingeprent, met als voornaamste de eerste: 'Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.' Toch blijft de vrees bestaan dat robotten mensen kunnen schaden. En om die reden zijn er ook robotpsychologen zoals Dr. Susan Calvin, die in enkele van de verhalen terugkomt en die als taak heeft uit te zoeken wat robotten brengt tot het stellen van bepaalde daden. Ik, robot bevat erg leuke verhalen om te lezen die soms iets van een detective hebben en die erg geschikt voor de jeugd. Een heel goed boek voor om science fiction mee te ontdekken.

Andere bekende boeken van Asimov die de moeite zijn om te lezen zijn natuurlijk de boeken uit de science fiction serie van Asimov Foundation Trilogy.

10

Touching Juliette 1 : Vrees Me

het eerste deel van een uitgebreide serie
Auteur:
2015
Touching Juliette 1 : Vrees Me

Vrees Me is het eerste deel van de Touching Juliette trilogie. Het is een romantische, fantasy en science fiction serie voor jongeren met bepaald heftige emoties.

'Je kunt me niet aanraken,' fluister ik. Ik lieg, maar dat zeg ik niet. Hij kan me aanraken, maar dat zal ik nooit vertellen. Raak me alsjeblieft aan, is wat ik wil zeggen. Er gebeuren dingen als mensen me aanraken.
Vreemde dingen.
Slechte dingen.
Dode dingen.

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

"Verslavend, heftig en vol romantiek. Ik ben jaloers. Ik kon het niet wegleggen." - Lauren Kate, bestsellerauteur van de Fallen-serie

De juiste volgorde van deze romantische en futuristische boekenreeks is dus: 1. Vrees Me - 1.5 Verwoest Me - 2. Breek Me - 2.5 Versplinter Me - 3. Vertrouw Me - 4. Heel Me - 4.5 Schaduw me - 5. Weersta Me - 5.5 Onthul me - 6. Verbeeld me - 6.5 Geloof me

11

De 100

De 100 deel 1
Auteur: Kass Morgan
2013-2016
De 100

Deel 1 in de vierdelige serie De 100.

Door een nucleaire kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar of) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is…

De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Na een angstaanjagende crash zetten de jongeren na honderden jaren de eerste stappen op de planeet die ze alleen vanuit de ruimte hebben gezien en kennen van oude verhalen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kan je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?

12

De overlevenden

The Darkest Minds 1
Auteur: Alexandra Bracken
2012-2018
The Darkest Minds-trilogie 1 - De overlevenden

In september 2018 gaat de film The Darkest Minds in première met in de hoofdrollen Amandla Stenberg ('Rue' in The Hunger Games), Mandy Moore en Gwendoline Christie (Star Wars en Game of Thrones)

Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.

Nu Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land...

In de fantasy en science fiction serie The Darkest Minds zijn ondertussen 3 delen verschenen in het Nederlands, deel 4 Nagelaten verschijnt in oktober 2018.

 

13

The giver

Bewaker van herinneringen
Auteur: Lois Lowry
1993
Beste science fiction jeugd: The giver, Bewaker van herinneringen

Lois Lowry 1937) is een Amerikaanse schrijfster die in totaal meer dan dertig boeken voor jongeren heeft geschreven. Bij die boeken hoort ook de erg populaire young adult science fiction serie The Giver, die ook verfilmd is geworden met veel succes. Door sommigen wordt de serie, misschien niet geheel onterecht, een van de echte young adult klassiekers van de twintigste eeuw genoemd. Het is sowieso erg genietbare science fiction die jongeren zeker kan aanspreken.

The giver, Bewaker van herinneringen is het eerste deel uit de vierdelige serie. In dat boek lijkt de maatschappij waarin Jonas opgroeit perfect. Er is geen oorlog of pijn. Iedereen krijgt een duidelijke taak en er hoeven geen keuzes te worden gemaakt. Wanneer Jonas twaalf is, wordt hij uitverkoren. Jonas wordt Bewaker van Herinneringen: hij ziet toe op het geheugen van de samenleving. Hij wordt door de Gever ingewijd in de geheimen van anderen. Zo ontdekt hij stap voor stap de verschrikkelijke waarheid over de maatschappij waarin hij leeft. En een weg terug is er niet. Verwacht geen actievol verhaal, maar wel een verhaal dat intense emoties kan oproepen en dat je kan doen nadenken over de vraag wat het is dat mensen tot mensen maakt, en wat de prijs zou kunnen zijn van te leven in een perfecte samenleving. Het is geen dik boek maar slaagt erin op een gevatte manier de lezer bij de lurven te vatten, zonder dat de boodschappen die in het boek aanwezig zijn te nadrukkelijk naar voor worden gebracht.

14

Carve the mark

deel 1 (van 2)
Auteur: Veronica Roth
2017
Science fiction boeken 2017: Carve the mark

Carve the Mark is het nieuwste science fiction boek van schrijfster Veronica Roth, bekend van de Divergent science fiction trilogie. Die enorm succesvolle serie is tevens een wereldwijde bioscoophit geworden. Carve the mark is het eerste deel van een duologie en is in 2017 wereldwijd uitgebracht. Het is ook meteen erg voordelig beschikbaar als ebook.

In dit fantastische nieuwe sciencefiction verhaal creëert Veronica Roth een universum waarin iedereen een unieke gave heeft. Cyra’s gave geeft haar pijn, maar ze kan ook anderen onnoemelijk veel pijn doen. Haar broer Ryzek heerst als wrede tiran over hun land, Shotet. Ryzek misbruikt Cyra’s gave om zijn vijanden te martelen. Maar Cyra is meer dan een wapen in handen van haar broer: ze is snel, veerkrachtig en slimmer dan hij denkt. Wanneer de knappe Akos uit het vredelievende, naburige rijk Thuve als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Samengebracht door het lot moeten ze een allesbeslissende keuze maken. Het boek is

Meer info over het boek: Carve the mark (Wikipedia)

15

Leviathan

deel 1 van de Leviathan trilogie
Auteur: Scott Westerfeld
2009
Beste science fiction boeken series jeugd: Leviathan

Opgelet: deze science fiction trilogie is enkel in het Engels beschikbaar.

Leviathan, is het met de Aurealis award bekroonde eerste boek in de Leviathan trilogie, een alternatieve geschiedenis slash dieselpunk avontuur van succesauteur Scott Westerfeld. In het begin van de Eerste Wereldoorlog vertelt Leviathan het verhaal van twee tieners, Deryn Sharpe en Prins Aleksander, erfgenaam van de Oostenrijkse troon in een wereld waar de strijdlijnen worden getrokken door de manier waarop verschillende landen technologie omarmen. Deryn is een meisje dat altijd van vliegen gedroomd heeft, maar aangezien het leger beperkt is tot mannen, vermomd ze zich als een jongen en krijgt ze een post als midschipman aan boord van de HMS Leviathan, een echte vliegende walvis. Als de Leviathan in nood is, komt het in de Zwitserse Alpen terecht, waar Deryn Prins Alek ontmoet en de twee mannen die hem proberen te redden van een moordplot. De twee worden onwaarschijnlijke vrienden en hun avonturen bepalen mee de loop van de Eerste Wereldoorlog.

Westerfeld heeft een ongelooflijk rijke en gedetailleerde wereld opgebouwd in Leviathan. De geallieerde krachten zijn darwinisten die DNA gebruiken om allerlei soorten wapens en voertuigen genetisch te manipuleren, zoals de Leviathan. De asmachten zijn 'Clankers', die vertrouwen op technologisch geavanceerde machines. Leviathan is een avontuurlijke science fiction trilogie, boordevol actie en verbeelding. Een aanrader voor wie de boeken in het Engels kan lezen.

16

Inwijding

Divergent 1
Auteur: Veronica Roth
2011-2013
Divergent 1 - Inwijding

Inwijding is het eerste deel van de Divergent trilogie van de Amerikaanse schrijfster Veronica Roth. De reeks speelt zich af in een Chicago van de toekomst waarbij de wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Bedoeling is dat iedereen bij de factie terechtkomt die het beste in hem of haar bovenhaalt. Ieder jaar moeten doen alle zestienjarigen een test en moeten ze kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. De uitslag van de test van Tris is erg verrassend. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Wanneer zie ervoor kiest om bij de Onverschrokkenen te gaan leven is dat een verrassing van formaat, ook voor haarzelf. Daarna volgt een zwaar toegangsritueel. Leven bij de Onverschrokkenen zal allesbehalve makkelijk blijken voor de jonge Tris.

Divergent is een spannende boekenserie die geschikt is voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar. De wereld die erin wordt beschreven zal vooral jongeren kunnen aanspreken. Het verhaal speelt zich af in een mogelijke toekomst en kan dus sciencefiction genoemd worden, al bevat het verhaal ook veel fantasy elementen.

Veronica Roth haar nieuwste boek Carve the mark is zonet uitgekomen in het Nederlands en verkoopt meteen al heel goed. Het is voor de helft van de prijs te kopen als ebook.

17

Cinder

The Lunar Chronicles 1
Auteur: Marissa Meyer
2012
Beste science fiction jeugd: Cinder

Marissa Meyer is een Amerikaanse schrijfster. Haar eerste roman Cinder, een science fiction verhaal voor jongeren, verscheen januari 2012 en is het eerste boek van de vijfdelige ‘Lunar Chronicles’. De Lunar Chronicles is een vijfdelige boekenserie over verschillende sprookjes die zich in een toekomstige wereld afspelen waar mensen samenleven met cyborgs en androids. De boeken zijn gebaseerd op de verhalen van Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje.

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest. Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad - maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen. Een eigenzinnige science fiction serie met een originele invalshoek.

18

Slated 1 - Gewist

Slated - deel 1
Auteur: Teri Terry
2019
Slated 1 - Gewist

Kyla heeft geen verleden meer. 
Haar persoonlijkheid is uitgevlakt, haar herinneringen zijn voor altijd verloren.
Ze is Gewist.
Volgens de regering was ze een terrorist en verdient ze een tweede kans - zolang ze zich aan de regels houdt. Maar door Kyla's hoofd galmen echo's van vroeger. Ze wordt voorgelogen, niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?

Kopen bij bol.com

19

Little brother

Big Brother Voor De Internetgeneratie
Auteur: Cory Doctorow
2008
Beste science fiction jongeren: Little brother

 

Little brother, een science fiction boek van blogger, journalist en auteur Cory Doctorow is een dystopische roman die zich in de nabije toekomst afspeelt en die is vergeleken met baanbrekende boeken zoals 1984 en Fahrenheit 451. Het is deels een  coming of age verhaal, en deels een politiek pamflet. Ondanks het belang van de boodschappen in het boek werd het in Amerika toch een grote bestseller bij jongeren vanaf 15 jaar ongeveer. Ook omdat het verhaal aansluit bij de technologische wereld waarin zij dag in dag uit in leven.

Op een vrijdagmorgen omzeilt de 17-jarige Marcus op een slimme manier het loopherkenningssysteem van school om met zijn laptop naar de plek te gaan waar het computerspel Harajuku Fun Madness hem stuurt. Toevallig is hij daardoor met een stel vrienden op het verkeerde moment op de verkeerde plek, namelijk bij de brug in San Francisco waar een terroristische aanslag wordt gepleegd. Hij wordt opgepakt en onder lichamelijk en psychisch geweld verhoord. Als een gebroken man wordt hij vrijgelaten, maar vanaf dat moment wordt hij constant bespioneerd door het Department of Homeland Security. Het land lijkt veranderd in een politiestaat, waar iedereen verdacht wordt van terrorisme. Whizzkid Marcus laat dat niet op zich zitten en organiseert een digitale tegenbeweging. Een 'opruiende' roman die jongeren wil opvoeden tot een kritische houding tegenover de macht die (politieke) autoriteiten ontlenen aan dramatische gebeurtenissen.

20

De Labyrintrenner

Deel 1 van The Maze Runner
Auteur: James Dashner
2009-2013
De Labyrintrenner - Deel 1 van The Maze Runner

De Labyrintrenner is het eerste deel van de gelijknamige zesdelige young adult science fiction boeken serie van de Amerikaans auteur James Dashner, die ook recent is verfilmd. Het gaat over een jongen die zonder geheugen wakker wordt in een lift en die enkel nog weet dat hij Thomas heet. De lift voert hem naar de Laar, een groten open ruimte met hoge muren er omheen. Het is een labyrint waar nog andere jongens wonen en waarbij een groepje jongeren,de Renners, overdag proberen een uitgang te vinden. Tijdens de nacht is het labyrint immers te gevaarlijk. Thomas sluit zich aan bij de Renners en wil kost wat kost een uitgang vinden uit hun gevangenis die is omringd met monsters. En hij wil te weten komen waarom het groepje jongeren is opgesloten in het levensgevaarlijke labyrint.

De Labyrintrenner is een fascinerend fantasy en science fiction boek voor jongeren waarbij in het boek een taaltje wordt gebruikt dat door de jongeren is ontwikkeld en waar je even moet inkomen. Het duurt sowieso een tijdje vooraleer je echt door het boek wordt meegezogen. Dit gebeurt eigenlijk pas op het moment dat Thomas beslist voor zichzelf dat hij een weg wil vinden uit het labyrint. Dat is de start voor allerlei ontwikkelingen die meer spanning en vaart brengen in het verhaal en die je nieuwsgieriger maken naar het vervolg. Het boek eindigt vrij spectaculair en onverwacht waardoor je gaat uitkijken naar het vervolg. Het is ook op het einde dat het boek meer sciencefiction dan fantasy wordt, wanneer Thomas en de andere jongeren de wereld buiten het Labyrint ontdekken.

21

De heerschappij van de maskers

Vuur en As 1
Auteur: Sabaa Tahir
2015-2016
Vuur en As 1 - De heerschappij van de maskers

De heerschappij van de maskers is het eerste deel van de nieuwe en populaire fantasy en science fiction serie voor de jeugd Vuur en as, van de schrijfster Sabaa Tahir. Vuur en As vertelt het verhaal van Laia en Elias, geboren in aparte werelden - zij een slaaf en hij een soldaat - die voorbestemd zijn om samen het wrede Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome. Laia weet als spion de militaire academie van de Maskers binnen te dringen. Daar ontmoet ze Elias, die eigenlijk haar vijand is...'Een explosief, hartverscheurend, episch debuut dat je aan de pagina's gekluisterd houdt.' Marie Lu, auteur van de Legend-trilogie.

Deze young adult serie is momenteel erg populair bij jongeren. Het tweede deel Een fakkel tegen het duister is ook nog niet zo lang geleden uitgekomen en is ook te verkrijgen als ebook. Het is geen echte science fiction, eerder fantasy, maar het bevat toch voldoende science fiction elementen om het hier te vermelden. Sowieso bevatten veel van de tegenwoordig zo populaire young adult fantasy reeksen veel science fiction elementen, al is het maar omdat de boeken zich vaak afspelen in een wereld die voor de jongeren toch voldoende aan hun eigen leefomgeving moet doen herinneren.

22

Het mes dat niet wijkt

De Chaos-trilogie 1
Auteur: Patrick Ness
2008-2010
De Chaos-trilogie 1 - Het mes dat niet wijkt

Patrick Ness is de auteur van de Chaos Walking trilogie waarvoor hij vele prijzen heeft gewonnen, waaronder de Guardian Children's Fiction Prize, de Booktrust Teenage Prize en de Costa Children's Book Award. Hij heeft ook twee andere boeken voor volwassenen geschreven en is een literatuurkriticus voor de Guardian.

In het eerste deel van de Chaos trilogie Het mes dat niet wijkt, in het Engels origineel The Knife of Never Letting Go,volgen we het verhaal van Todd Hewitt, het laatste kind in de nederzetting van Prentisstown in de Nieuwe Wereld, die bijna volwassen wordt in zijn samenleving, met alles wat dat inhoudt. Todd is opgegroeid met de 'Noise' (het lawaai), een constante aanval van de gedachten van de mannen en dieren in de stad. Iedereen kan immers ieders gedachten horen. Hij is dan ook geschokt als hij plots in een gebied van volledige stilte komt wanneer hij het moeras met zijn hond verkent. Hij is net zo geschokt als hij daar een ​​meisje  ontdekt.

'The Noise' was een gevolg van een aanval door het alien ras dat bekend staat als de Spackle ,die ook alle vrouwen op de planeet doodde. Todd's voogden dringen er bij hem op aan om in de moerassen te vluchten. Zo gebeurt het dat Todd, het meisje en zijn hond wegvluchten met alle mannen van Prentisstown op hun hielen. De Chaos trilogie is een science fiction verhaal met een hoog tempo waarin je constant de gedachten van Todd mee volgt. Ook het lawaai dat Todd hoort door de gedachten van anderen krijg je als lezer mee te horen. In eerste instantie kan dat vervelend overkomen, maar tegelijk laat het toe dat je meer en meer in de leefwereld van Todd wordt meegezogen.

23

De vijfde golf

De vijfde golf-trilogie 1
Auteur: Rick Yancey
2013
Beste science fiction boeken jeugd: De vijfde golf-trilogie

De vijfde golf is een young adult science fiction roman voor de jeugd. Het is geschreven door de Amerikaanse auteur Rick Yancey. Het science fiction boek is gepubliceerd in 2013 en is de eerste deel van De vijfde golf trilogie. Critici hebben het boek gunstig vergeleken met The Hunger Games en The Road en merkten op dat het "voor aliens zou moeten doen wat Twilight voor vampiers was." In 2016 is ook de verfilming van dit eerste boek uitgekomen, met relatief succes.

In De vijfde golf volgen we de 16-jarige Cassie Sullivan in de hedendaagse Dayton, Ohio. Ze probeert te overleven in een wereld die verwoest wordt door opeenvolgende invasie golven van een buitenaardse ras dat de bevolking van de Aarde al bijna uitgeroeid heeft en de mensheid heeft teruggebracht naar de Steentijd. Ze is op weg naar een trainingskamp dat is opgericht door de aliens in de hoop om haar vijfjarige broer, Sam, te redden, die daar naartoe is gebracht. Cassie gelooft dat er maar één manier is om te overleven: door alleen te blijven. Maar dan ontmoet ze Evan Walker, de verleidelijke en mysterieuze vreemdeling die haar enige hoop is om haar vijfjarige broertje te helpen bevrijden. En haar enige hoop om zelf te overleven. Maar Cassie moet kiezen tussen vertrouwen en wanhoop, tussen verzet of overgave. Tussen leven... en dood.

De vijfde golf is een echte en verdiende bestseller. De verfilming doet het boek niet echt volledig recht aan.

24

Een rimpel in de tijd

filmeditie
Auteur: Madeleine L'Engle
2018
Een rimpel in de tijd

A Wrinkle in Time (Een rimpel in de tijd) van Madeleine L'Engle is eindelijk weer leverbaar! Deze fantasyklassieker verschijnt tegelijk met de grote Disney-film (met o.a. Reese Witherspoon, Chris Pine en Oprah Winfrey), die in maart 2018 op het witte doek verscheen.

Tijdens zijn onderzoek naar tijdreizen verdwijnt de vader van Meg plotseling. Samen met haar broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin reist ze door tijd en ruimte naar een verre planeet om hem te zoeken. Onderweg krijgt het drietal te maken met de Machten van de Duisternis en moet Meg haar broertje redden uit handen van het Kwaad. Zal het ze lukken om hun vader te vinden?

Deze fantasyklassieker heeft decennialang vele generaties weten te inspireren en is nog steeds geliefd bij kinderen en hun ouders over de hele wereld.

"Dit was mijn favoriete kinderboek. Niet alleen had ik een echte band opgebouwd met de denkbeeldige personages, maar door dit boek zag ik de magie van het verhalen vertellen en de kracht van het geschreven woord.'
Dan Brown, auteur van o.a. De Da Vinci Code en Oorsprong

25

Final Six Deel 1 - De laatste zes

The Final Six - deel 1
Auteur: Alexandra Monir
2019
Final Six Deel 1 - De laatste zes

Terwijl de aarde wordt geteisterd door aardbevingen, orkanen en overstromingen worden vierentwintig van de slimste tieners  ter wereld geselecteerd om één van de zes plekken te bemachtigen op het ruimteschip naar Europa - de maan van Jupiter. Daar zullen ze een  nieuwe kolonie stichten.

Voor de Italiaanse wedstrijdzwemmer Leo is deze missie precies wat hij nodig heeft na het verlies van zijn familie. Maar Naomi, een Iraans-Amerikaans wetenschapsgenie, heeft weinig vertrouwen in de missie.

Leo en Naomi staan aan het begin van een genadeloze strijd die hen tot het uiterste zal drijven. Maar pas wanneer er steeds minder finalisten overblijven en hun lot dichterbij komt, beseffen de twee wat er precies op het spel staat...

Pagina's