Het mes dat niet wijkt

De Chaos-trilogie 1
Auteur: 
Patrick Ness
2008-2010
De Chaos-trilogie 1 - Het mes dat niet wijkt

Patrick Ness is de auteur van de Chaos Walking trilogie waarvoor hij vele prijzen heeft gewonnen, waaronder de Guardian Children's Fiction Prize, de Booktrust Teenage Prize en de Costa Children's Book Award. Hij heeft ook twee andere boeken voor volwassenen geschreven en is een literatuurkriticus voor de Guardian.

In het eerste deel van de Chaos trilogie Het mes dat niet wijkt, in het Engels origineel The Knife of Never Letting Go,volgen we het verhaal van Todd Hewitt, het laatste kind in de nederzetting van Prentisstown in de Nieuwe Wereld, die bijna volwassen wordt in zijn samenleving, met alles wat dat inhoudt. Todd is opgegroeid met de 'Noise' (het lawaai), een constante aanval van de gedachten van de mannen en dieren in de stad. Iedereen kan immers ieders gedachten horen. Hij is dan ook geschokt als hij plots in een gebied van volledige stilte komt wanneer hij het moeras met zijn hond verkent. Hij is net zo geschokt als hij daar een ​​meisje  ontdekt.

'The Noise' was een gevolg van een aanval door het alien ras dat bekend staat als de Spackle ,die ook alle vrouwen op de planeet doodde. Todd's voogden dringen er bij hem op aan om in de moerassen te vluchten. Zo gebeurt het dat Todd, het meisje en zijn hond wegvluchten met alle mannen van Prentisstown op hun hielen. De Chaos trilogie is een science fiction verhaal met een hoog tempo waarin je constant de gedachten van Todd mee volgt. Ook het lawaai dat Todd hoort door de gedachten van anderen krijg je als lezer mee te horen. In eerste instantie kan dat vervelend overkomen, maar tegelijk laat het toe dat je meer en meer in de leefwereld van Todd wordt meegezogen.

Met 'Het mes dat niet wijkt' nog niet gevonden wat je zocht?

Er zijn nog veel meer steengoede science fiction boeken te ontdekken op de site.

Zo hebben we uitgebreide top 10 lijsten met de beste science fiction boeken voor volwassenen, science fiction boeken voor de jeugd en de beste science fiction boeken series. Als je deze lijsten eens doorkijkt vind je zeker nog een goed SF boek om te lezen. Misschien wel je nieuwe favoriete SciFi boek. Veel leesplezier.