Little brother

Big Brother Voor De Internetgeneratie
Auteur: 
Cory Doctorow
2008
Beste science fiction jongeren: Little brother

 

Little brother, een science fiction boek van blogger, journalist en auteur Cory Doctorow is een dystopische roman die zich in de nabije toekomst afspeelt en die is vergeleken met baanbrekende boeken zoals 1984 en Fahrenheit 451. Het is deels een  coming of age verhaal, en deels een politiek pamflet. Ondanks het belang van de boodschappen in het boek werd het in Amerika toch een grote bestseller bij jongeren vanaf 15 jaar ongeveer. Ook omdat het verhaal aansluit bij de technologische wereld waarin zij dag in dag uit in leven.

Op een vrijdagmorgen omzeilt de 17-jarige Marcus op een slimme manier het loopherkenningssysteem van school om met zijn laptop naar de plek te gaan waar het computerspel Harajuku Fun Madness hem stuurt. Toevallig is hij daardoor met een stel vrienden op het verkeerde moment op de verkeerde plek, namelijk bij de brug in San Francisco waar een terroristische aanslag wordt gepleegd. Hij wordt opgepakt en onder lichamelijk en psychisch geweld verhoord. Als een gebroken man wordt hij vrijgelaten, maar vanaf dat moment wordt hij constant bespioneerd door het Department of Homeland Security. Het land lijkt veranderd in een politiestaat, waar iedereen verdacht wordt van terrorisme. Whizzkid Marcus laat dat niet op zich zitten en organiseert een digitale tegenbeweging. Een 'opruiende' roman die jongeren wil opvoeden tot een kritische houding tegenover de macht die (politieke) autoriteiten ontlenen aan dramatische gebeurtenissen.

Dit science fiction boek staat in fantasy boeken jeugd  

Met 'Little brother' nog niet gevonden wat je zocht?

Er zijn nog veel meer steengoede science fiction boeken te ontdekken op de site.

Zo hebben we uitgebreide top 10 lijsten met de beste science fiction boeken voor volwassenen, science fiction boeken voor de jeugd en de beste science fiction boeken series. Als je deze lijsten eens doorkijkt vind je zeker nog een goed SF boek om te lezen. Misschien wel je nieuwe favoriete SciFi boek. Veel leesplezier.