Neuromancer / Zenumagiër

de Sprawl-trilogie
Auteur: 
William Gibson
1984-1988
Beste sf series: Neuromancer / Zenumagiër, William Gibson

William Gibson (1948) is een Amerikaans sciencefiction auteur en vader van de zogenaamde 'cyberpunk'. In 1984 won hij met Neuromancer de Nebula Award en de Philip K. Dick Award, het jaar daarop de Hugo Award. De boeken van Gibson zijn rijk wat inventiviteit, taal en stijl betreft, en lijken nog het meest op Japanse anime/manga. Er komt veel geweld en actie in voor. Gibson kiest resoluut voor de zogenaamde used future: de toekomst ziet er grauw, vuil, vervallen en gevaarlijk uit. Neuromancer werd gevolgd door Count Zero (in het Nederlands Biochips) en Mona Lisa Overdrive, en vormt daarmee een trilogie die bekendstaat als de Sprawl-serie. De drie boeken zijn in 2017 opnieuw in het Nederlands uitgegeven. Neuromancer wordt wel één van de invloedrijkste science fiction boeken van de laatste veertig jaar genoemd, en lanceerde veel termen die nu gemeengoed zijn geworden.

Zenumagiër speelt zich af in een verstedelijkte samenleving van ontzagwekkende metropolen, waar anarchie, misdaad en geavanceerde computertechnologie de sfeer bepalen. De hoofdpersoon, Case, een zogenaamde computercowboy, is een van de uitzonderlijk begaafden die via hun zenuwstelsel en brein toegang hebben tot de matrixruimte, de elektronische wereld van bestanden en programma’s. Dankzij Molly, een samoerai van de straat die hem uit de onderwereld van Tokio plukt, kan hij weliswaar opnieuw aan het werk, maar het is illegaal en levensgevaarlijk. Al gauw is hij pion in een onbegrijpelijk netwerk. Zal Case zich kunnen ontworstelen aan dit web, dat allerlei mensen en zaken met elkaar verbindt – en zo ja, wat blijft er dan van hem over?

Dit science fiction boek staat in beste science fiction boeken series  

Met 'Neuromancer / Zenumagiër' nog niet gevonden wat je zocht?

Er zijn nog veel meer steengoede science fiction boeken te ontdekken op de site.

Zo hebben we uitgebreide top 10 lijsten met de beste science fiction boeken voor volwassenen, science fiction boeken voor de jeugd en de beste science fiction boeken series. Als je deze lijsten eens doorkijkt vind je zeker nog een goed SF boek om te lezen. Misschien wel je nieuwe favoriete SciFi boek. Veel leesplezier.