The giver

Bewaker van herinneringen
Auteur: 
Lois Lowry
1993
Beste science fiction jeugd: The giver, Bewaker van herinneringen

Lois Lowry 1937) is een Amerikaanse schrijfster die in totaal meer dan dertig boeken voor jongeren heeft geschreven. Bij die boeken hoort ook de erg populaire young adult science fiction serie The Giver, die ook verfilmd is geworden met veel succes. Door sommigen wordt de serie, misschien niet geheel onterecht, een van de echte young adult klassiekers van de twintigste eeuw genoemd. Het is sowieso erg genietbare science fiction die jongeren zeker kan aanspreken.

The giver, Bewaker van herinneringen is het eerste deel uit de vierdelige serie. In dat boek lijkt de maatschappij waarin Jonas opgroeit perfect. Er is geen oorlog of pijn. Iedereen krijgt een duidelijke taak en er hoeven geen keuzes te worden gemaakt. Wanneer Jonas twaalf is, wordt hij uitverkoren. Jonas wordt Bewaker van Herinneringen: hij ziet toe op het geheugen van de samenleving. Hij wordt door de Gever ingewijd in de geheimen van anderen. Zo ontdekt hij stap voor stap de verschrikkelijke waarheid over de maatschappij waarin hij leeft. En een weg terug is er niet. Verwacht geen actievol verhaal, maar wel een verhaal dat intense emoties kan oproepen en dat je kan doen nadenken over de vraag wat het is dat mensen tot mensen maakt, en wat de prijs zou kunnen zijn van te leven in een perfecte samenleving. Het is geen dik boek maar slaagt erin op een gevatte manier de lezer bij de lurven te vatten, zonder dat de boodschappen die in het boek aanwezig zijn te nadrukkelijk naar voor worden gebracht.

Dit science fiction boek staat in fantasy boeken jeugd  

Met 'The giver' nog niet gevonden wat je zocht?

Er zijn nog veel meer steengoede science fiction boeken te ontdekken op de site.

Zo hebben we uitgebreide top 10 lijsten met de beste science fiction boeken voor volwassenen, science fiction boeken voor de jeugd en de beste science fiction boeken series. Als je deze lijsten eens doorkijkt vind je zeker nog een goed SF boek om te lezen. Misschien wel je nieuwe favoriete SciFi boek. Veel leesplezier.